Kézihímzések: úri- és kalocsai hímzések


A különböző tájegységek népihímzései közül különösen jól ismerem és kedvelem az úrihímzést, a mezőségi, az írásos, a kalocsai, a matyó, a sárközi, a buzsáki mintákat. Ezek mellett készítek „point lace“ technikájú textíliákat, írcsipkét és gobelint is.

A hímzések közül szeretném kiemelni elegáns úrihímzéses darabjaimat. Ezek legtöbbször fehér vagy drapp alapra fehér, drapp vagy színes hímzéssel, selyem fonallal vagy osztott hímzővel, esetleg arany vagy ezüst díszítéssel készülnek.

Az úrihímzés ünnepi asztali terítékek, templomi textíliák és menyasszonyi ruhák kiegészítőiként egyaránt használatosak.

A kalocsai minták több változatát - ókalocsai, szomorú kalocsai, színes kalocsai - is ismerem és használom a hímzett együttesek elkészítése során.

A nagyírásos darabokat vászon alapon, Volga fonallal varrom. A mezőségi - vagy kisírásos - darabokat nyersvászon alapon bordó gyapjúval hímezem.

Gyakran készítek rábaközi, matyó, buzsáki mintával díszített textíliákat is. Minden hímzést a megrendelő által kívánt méretben készítem el. Az adott méretű textíliára illeszkedő minta megtervezését és előrajzolását is vállalom.
Eniko_himzes19

Hazi aldasok

Ballagási ajándékok készítése

Vállalom ballagási tarisznyák, könyvjelzők, könyvborítók elkészítését.
Ballagas

Sérült kézimunka javítása


Sérült, megrongálódott vagy felújításra szoruló kézimunkájának javítását és restaurálását is vállalom. A kézimunkák javítását az eredeti színek és minták figyelembe vételével, az eredeti technikának megfelelően végzem.
Eniko_himzes13

Eniko_himzes14

Eniko_himzes16

Eniko_himzes17