Paszományok és bocskai nyakkendők


A paszományokat, illetve a hozzá tartozó zsinórt és gombokat kézi horgolással készítem. A tájegységek népművészeti hagyományai szerint leggyakrabban fekete, fehér, drapp és búzakék színben készítem ezeket. A paszányok számtalan változatát ismerem és készítem: bocskai, vármegyei magyaros, dobó katica stb. A paszományokhoz megfelelő zsinórt és gombokat is horgolok.

Alapanyagként selyemfonalat és gyöngyfonalat egyaránt használok. Ez utóbbi használata különös szaktudást és tapasztalatot követel - ugyanakkor kivételesen egyedi és eredeti öltözékdíszt eredményez.

A paszományos öltözékeket kiegészítő hímzett bocskai nyakkendőim is kedveltek. Elsősorban hagyományos, férfi és női vármegyei magyaros, dobó katica és bocskai nyakkendőket készítek. Rajz vagy festmény alapján természetesen más formát és stílust követő darabok elkészítését is vállalom.

A közismert, rojtos- vagy rojt nélküli bocskai nyakkendőket zsorzset alapanyagra kézzel hímezem. E nyakkandők a hagyományos paszományos öltözékekhez kiegészítői voltak. Napjainkban ünnepi öltözékek kiegészítőiként is közkedvelt viseletnek örvendenek: férfi vagy női ballagási öltözék, kosztümblúz kiegészítőként is viselhetők.